L’ètica del govern i de les bases d’Unitat

L’ètica del govern i de les bases d’Unitat

El passat dia 13 d’abril ens vàrem reunir els grups municipals per parlar d’un tema important i profund: l’ÈTICA en l’àmbit polític. Era un debat que des de TxA portàvem reclamant des del mes de maig de 2017 quan el govern d’aleshores (format pels mateixos partits que ara) va portar al Ple el “codi ètic i de bon govern de l’Ajuntament d’Argentona”.

Ja en aquell moment vàrem dir, tot i que hi vàrem votar a favor, que aquell codi ètic que presentaven no era el nostre, entre d’altres coses perquè deia que “havíem d’assolir el contingut del programa de govern” (els grups de l’oposició!), també deia que els regidors podien rebre regals per un valor màxim de 150€ l’any. Nosaltres vàrem proposar de modificar el punt i posar que no es pogués rebre cap regal, però el regidor de transparència (CUP) no ho va acceptar perquè “a Barcelona també està així”.

Però per sobre de tot nosaltres demanàvem un debat general i profund. Aprovar un codi ètic és una cosa molt seriosa que ens hauria d’interpel·lar a tots i que requereix reflexió i debat sincer entre tots.

Al cap de 2 anys (juliol de 2019, dos mesos després de les darreres eleccions municipals) ens reunírem amb membres d’Unitat per parlar de les nostres “objeccions” al codi ètic aprovat. Va ser una reunió llarga en la que vàrem posar sobre la taula molts temes. Quan es va acabar els representants d’Unitat ens van demanar temps per traslladar-ho a la resta del grup. Des de llavors no n’havíem sabut res més.

Fins ara, 13 d’abril de 2021, quasi dos anys més tard, ens tornem a reunir per parlar-ne després que el govern accedís a retirar del Ple de gener de 2021 una modificació del codi ètic. Li vàrem demanar de retirar-ho, precisament, per poder-ne parlar amb profunditat.

Però tampoc va poder ser. El govern només volia parlar de petites modificacions (la més important era canviar “govern” per “governança” per tal de fer-ne més partícips a tots els grups polítics, tal com nosaltres havíem demanat 4 anys abans!).

Davant la nostra sorpresa, vàrem demanar explicacions sobre la reunió del juliol de 2019 i de perquè no es continuava amb el treball iniciat. Les respostes van ser vergonyoses: El regidor de participació va dir que ell no tenia aquesta regidoria en aquell moment, i la Sra. Alcaldessa va dir que aquella reunió l’havíem fet “amb les bases d’Unitat, no amb el govern”.

A partir d’aquí la reunió va acabar de seguida. El govern ho presentarà al proper ple, suposem. Una altra reunió perduda, inútil. No vàrem parlar d’ètica, però en vàrem tenir una mostra clara del que no és.