La violència és el símptoma

La violència és el símptoma

Aquests dies els carrers de força ciutats catalanes, i també espanyoles, cremen. I no ens referim als contenidors. Si només fossin contenidors el que es crema no mereixerien tants titulars ni tanta preocupació.

El que crema és molt més i molt més important. Crema aquesta justícia que empresona cantants i líders polítics; crema aquesta democràcia que no escolta la veu dels ciutadans; crema aquest Estat que consent una monarquia corrupta; crema el sistema econòmic que condemna al tancament a tantes empreses i a la pobresa a tantes famílies.

I si tot això crema és perquè està sec. Fa massa anys que veiem com estem retrocedint en drets i respecte a les llibertats. Quan s’utilitza la violència per evitar que es voti, quan s’ignoren els resultats de les urnes, quan la política es judicialitza i la justícia presenta símptomes de no haver evolucionat en 40 anys, quan la llibertat d’expressió depèn de l’opinió que s’expressa… quan tot això passa i s’acumula, no pot ser que el problema siguin 20 ni 100 contenidors que es cremen. Hem d’afrontar el problema des de l’arrel, i parlar clar.

En aquest sentit és absolutament irresponsable que un alt dirigent polític del govern espanyol (escollit democràticament!) digui que no té cap importància ni cap efecte que una opció política superi el 50% dels vots en unes eleccions. Però què s’ha cregut? L’opinió dels ciutadans expressada a les urnes és sagrada. Aquesta és la base de la democràcia i manifestacions com aquestes només fan que afeblir-la i donar ales a comportaments feixistes i autoritaris.

Anem amb molt de compte doncs, que ens hi juguem molt. Si no som capaços d’afrontar l’origen del problema guanyaran el relat els que ja els va bé que parlem de contenidors i de violència i s’acabin aprofitant aquests fets per retallar encara més els drets i les llibertats.

L’empresonament de Pablo Hasél ha sigut només una guspira. Des de Tots per Argentona hem presentat una moció pel proper Ple de març en suport del raper i en defensa de la llibertat d’expressió. És una moció que prové de l’AMI i l’0hem presentat conjuntament amb el grup d’UNITAT AM. Esperem que també altres grups s’hi afegeixin. La podeu llegir aquí.

PS. No cal dir que és absolutament injustificable el saqueig de comerços i que cal trobar-ne els responsables i denunciar els fets. Res tenen a veure aquests actes delictius, perpetrats per grups molt minoritaris, amb la reivindicació de drets i llibertats de la majoria de persones que aquests dies han sortit al carrer.