Bany en vas d’or

Bany en vas d’or

Tots quan hem de comprar alguna cosa o contractar algun servei intentem saber-ne el cost. És el més normal. També el mateix venedor ha de garantir mitjançant un contracte o una locució que t’ha donat tots els detalls i, amb ells, el preu. Això es fa així per evitar mals entesos, estafes o contradiccions, i per la nostra part com a consumidors, ens permet organitzar-nos i gestionar millor els recursos propis. En altres paraules, hem d’assegurar-nos que arribarem bé a final de mes.

Aquestes coses que són tant òbvies i habituals, no semblen gens corrents en alguns assumptes del poble. Cada any sabem que la temporada següent engegarem la piscina, però cada any passa alguna cosa estranya… L’any anterior es va licitar tard el contracte del bar, que va acabar sent una foodtrack i que va marxar abans d’hora per actituds poc ètiques. Aquest any s’ha obert la piscina 2 setmanes més tard del que estava previst, i de cap manera es pot justificar aquesta mala planificació amb l’excusa de la COVID-19. I encara menys es pot justificar la manca de transparència.

Farà més de dos mesos, quan es va decidir donar el servei de la piscina malgrat les restriccions que imposava la pandèmia, TxA vàrem demanar el cost que comportaria la seva posada en marxa.

Al llarg de l’any ens gastem diners en el seu manteniment, que és força elevat i que ens deixa l’aigua verda i els motors mig parats. Després ens costa un “dineral” i grans esforços engegar motors, netejar el vas i posar l’aigua en el seu estat adequat. I tot això per dos mesos de piscina. Parlem de “dineral” i no podem determinar la quantia, ja que encara no se’ns ha informat dels costos previstos per aquest estiu. Sembla sorprenent, però és tal com ho llegiu.

Això genera un forat a la companyia d’aigües perquè des d’intervenció es fan els informes desfavorables i l’Ajuntament no pot pagar les despeses a la Companyia. Els motius són molt clars: manca de dades que impedeix comparar preus, manca de documentació, manca d’informació al Ple, manca de consignació al pressupost municipal… és a dir, un desastre de gestió que es va repetint any rere any amb informes negatius que sempre diuen el mateix.

Sense previsió, sense transparència i sense dades comparables és impossible saber quin cost té engegar la piscina cada any i qui, com i quan es pagarà. Ho acabarem pagant amb el rebut de l’aigua si la Companyia no aconsegueix que l’Ajuntament li pagui el deute acumulat?

Ara com ara, no sabem si ens estem banyant en aigua o en or.