El judici

El judici va tenir lloc els dies 9, 10 i 11 d’octubre de 2018, 9 anys després d’haver-se presentat la querella, a l’Audiència Provincial de Barcelona. El fet de celebrar-se a Barcelona va ser degut a les elevades penes que havien presentat els acusadors. El primer dia hi van intervenir els acusats i un dels acusadors, el segon dia l’altre acusador i els testimonis, i el tercer dia els pèrits.

Ja hem explicat que el judici va tenir transcendència més enllà dels fets pròpiament jutjats. S’hi dirimia, també, l’origen i la gestió dels contractes signats pel Sr. Jordi Pinart el 2004. Segurament per això hi van fer acte de presència el Sr. Antoni Soy i algun altre membre del govern i entorn. Era per donar suport al Sr. Pinart i la Sra Merino? És estrany si pensem que ells hi testificaven, només, en qualitat de testimonis.

Només començar el judici els advocats de l’acusació van fer ús de la seva estratègia preferida, la confusió (mireu el vídeo, del minut 13 del primer dia de judici). L’advocat de Félix Rosa demana incloure una prova d’última hora que demostraria que TxA érem coneixedors dels contractes il·legals signats el 2004. Aquesta prova li havia fet arribar el Sr. Pinart a Félix Rosa uns dies abans… un cop revisada la prova resulta que era una acta del Consell d’Administració d’AP del 2003 on es parlava dels contractes legals del 2002, no dels il·legals del 2004.

Després va venir l’única intervenció de la fiscalia en tot el judici, que va preguntar a Xavier Collet sobre l’acusació d’ocultació d’informació. Veieu el vídeo de resposta. A partir d’aquest moment la fiscalia no va fer cap més intervenció, ni tant sols en el moment de presentar les conclusions. Aquest és un comportament molt poc habitual i ja ens va donar a entendre que la fiscalia no veia gens clar el delicte, tot i que no va contradir l’anterior fiscalia de la fase d’instrucció.

A partir d’aquest moment el judici es va desenvolupar sense pena ni glòria. Els advocats de l’acusació no tenien cap prova de la malversació, ni falsedat documental ni ocultació d’informació, i es

van limitar a anar fent preguntes irrellevants i reiteratives per veure si alguna cosa queia… En aquesta farsa també hi van participar el Sr. Pinart i la Sra. Ester Merino, fins al punt que el Sr. Pinart va arribar a dir (en referència a la gestió econòmica de TxA) que “tenia la sospita que els diners… se’ls havien gastat”. Això sí és una prova irrefutable… del ridícul que van fer! (vídeo).

Fixeu-vos si tenien poca cosa les acusacions que l’advocada va arribar a preguntar al Sr. Pinart si ell “tindria unes actes” i si “les podria aportar”. Es veu que en 8 anys no havien tingut temps de buscar-les (vídeo). Després, l’advocada de la defensa li va haver de recordar que el 2006 Argentona Projectes ja havia tingut pèrdues (vídeo).

El Sr. Jordi Pinart doncs, fins el mateix dia del judici, va continuar participant amb Félix Rosa de l’estratègia de la confusió per intentar amagar la il·legalitat dels contractes que va signar el 2004. En les seves declaracions tant Félix Rosa, Jordi Pinart i Ester Merino van mantenir que els contractes il·legals eren públics. Però fixeu-vos quina contradicció amb la declaració de la secretària de l’Ajuntament.

En el torn de les acusacions, el primer va ser César Marruedo. Les seves perles no necessiten comentaris: malversació, ocultació d’informació, auditoria lliurada.

Per la part de Félix Rosa hi ha molt poca cosa a destacar, tota la seva intervenció es va basar en vaguetats: números que donen voltes i, ara resulta, que ell tampoc coneixia els contractes del 2004!

Després de tots els testimonis i els pèrits va arribar el moment de presentar les conclusions i els advocats de l’acusació, veient com havien anat els tres dies de judici, no van tenir més remei que retirar les penes més importants. L’advocada de César Marruedo va dir estar en estat de “xoc” i l’advocat de Félix Rosa confirmava també la retirada dels delictes. Estat de xoc! Van deixar només el delicte d’ocultació d’informació perquè després de 8 anys mantenint la farsa hauria sigut un autèntic escàndol retirar-ho tot.

Finalment el jutge dona una darrera paraula als acusats i Xavier Collet l’aprofita per fer un balanç de tot el procés.